top of page

Goed voorbereid je sollicitatiegesprek in?

Je bent één sollicitatiegesprek verwijderd van je droombaan, als dat maar goed gaat! Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je met een goed gevoel je sollicitatie in gaat? Met deze aanpak ga jij vol zelfvertrouwen het gesprek in:

  1. voorbereiden

  2. oefenen

  3. spiegelen

  4. aanscherpen

  5. gaan

Je gesprek voorbereiden

Het klinkt eenvoudig, maar zorg voor een goede voorbereiding. Dit is het halve werk! Blok ruim van tevoren een aantal uur in je agenda om aan je voorbereiding te werken. Dit is niet zomaar een gesprek, maar misschien wel de kans op een nieuwe baan of stap in je carrière.

Neem ter voorbereiding een groot vel papier en gebruik dit om op te brainstormen. Schrijf alles wat in je gedachte komt op, bijvoorbeeld waarom dit gesprek zo belangrijk voor je is. Als je dit hebt gedaan, kijk je vervolgens wat voor jou de belangrijkste drie à vijf onderwerpen zijn die zeker in het gesprek naar voren moeten komen. Maak vervolgens een korte agenda of opzet voor het gesprek. Vergeet daarbij ook niet het sociale aspect; even over het weekend of de actualiteiten praten breekt het ijs en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Je weet immers al waar je het over wilt hebben!

Oefenen met een partner

Kijk of er iemand in je omgeving is, bijvoorbeeld je partner of een goede vriend/vriendin, die voor gesprekspartner kan spelen tijdens een oefening. Geef je partner instructies over wat voor een persoon je gesprekspartner is en wat je van hem/haar verwacht qua reacties. Zorg er vervolgens voor dat je je gesprekspartner niet kunt zien. Op die manier neem je de oefening serieuzer en voorkom je dat je in lachen uitbarst. Herhaal deze oefening twee of drie keer, waarbij je gesprekspartner steeds een wat andere rol/houding aanneemt. Zo kan je partner wat meer doorvragen, geïrriteerd reageren of iets anders doen om jou van je stuk te brengen te brengen. Evalueer het gesprek en sta vooral open voor feedback, kijk wat je hiermee kunt doen om je verhaal aan te scherpen.

Spiegelen: bekijk het van de andere kant

Wissel van rol; jij zit nu aan de andere kant van de tafel en vraagt je partner jouw verhaal en punten in te brengen. Kruip nu in de rol van je baas, de recruiter, leidinggevende of manager en stel vragen. Waarom is dit zo belangrijk voor je? Waarom wil je dit nu? Wat als we dit nu niet doen?

Scherp je verhaal aan

Scherp op basis van het oefenen je verhaal aan en pak je brainstormvel er nog eens bij. Bekijk of je nog items wilt toevoegen. Neem het gesprek in gedachten nog een paar keer door, vooral de punten die je écht wilt maken. Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, is: “Wat wil ik minimaal uit het gesprek halen?”

Gaan!

Je hebt je goed voorbereid en bent er helemaal klaar voor. Wat nog kan helpen, is zorgen voor de juiste mindset. Bij mij werkt muziek altijd. Voor een belangrijke bijeenkomst ga ik vaak even naar buiten om een rondje van vijf of tien minuten met mijn oortjes in te lopen. Ik heb een vast nummer dat ik dan draai om mezelf even op te laden en mijn hoofd leeg te maken, zodat ik vol focus aan het gesprek begin. Mijn nummer daarvoor is: Eminem met Lose Yourself

Daarnaast zorg ik dat ik altijd op tijd ben, liever een paar minuten te vroeg dan te laat. Te laat zijn geeft mij stress en dat kan ik op dat soort momenten niet gebruiken. Ga rustig zitten, voel de grond, voel je stoel, probeer even te aarden en dan….. veel succes.

Deze stappen kun je natuurlijk ook volgen ter voorbereiding van andere belangrijke gesprekken of afspraken, zoals een vergadering. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat en laat weten of deze tips je hebben geholpen bij de voorbereiding van een gesprek. En: welk nummer draai jij om in de juiste stemming te komen?

Deze speech van Barack Obama inspireerde mij tot het schrijven van deze blog.

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page