top of page

De Pomodorotechniek, effectief met tomaten

Nu thuiswerken het nieuwe normaal lijkt te worden, is het een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Partner en/of kinderen thuis, samen werken in dezelfde ruimte en allebei vergaderen via Zoom of Teams. Het lukt allemaal, maar toch vraag je je ’s avonds op de bank af of je dag wel zo productief was. Ook voor mij heel herkenbaar. Wat voor mij werkt, is mijn tijd managen volgens de Pomodorotechniek.


Ik hoor je denken: “Hoe kunnen tomaten helpen om effectief te werken?” De Pomodorotechniek is ontwikkeld door Francesco Cirillo en is een super simpele methode voor timemanagement, maar ontzettend effectief. Het belangrijkste voor mij is het gevoel dat ik eraan overhou. Natuurlijk gaat mijn productiviteit erop vooruit, maar het gevoel dat ik iets heb afgerond, weegt voor mij het zwaarst.


De Pomodorotechniek dankt zijn naam aan een ouderwetse kookwekker in de vorm van een tomaat die Francesco gebruikte. Ik adviseer je ook voor deze techniek een kookwekker te gebruiken, een timer op je telefoon zorgt eerder voor afleiding.


Hoe werkt de Pomodorotechniek?

Het uitgangspunt van de Pomodorotechniek is dat je in blokken van 25 minuten werkt aan een afgebakende taak. Als je 25 minuten lang geconcentreerd hebt gewerkt aan je taak, dan is het aan te raden die 5 minuten pauze nemen. Daarna start je een volgende Pomodoro van 25 minuten. Na vier Pomodoro’s (dus na twee uur) mag je een lange pauze nemen.


De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit met welke taak je aan de slag gaat.

  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten.

  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat.

  4. Neem een korte pauze van 5 minuten.

  5. Na elke vierde "Pomodoro" neem je een langere pauze (van tussen de 15 en 30 minuten).


Voordat ik aan mijn dag begin, bepaal ik welke taken ik allemaal wil oppakken en welke ik kan afhandelen in 25 minuten of een veelvoud daarvan. Zo kan een taak een, twee of meerdere “Pomodoro’s" duren, met natuurlijk een pauze tussendoor. Het is belangrijk dat je gedurende een “Pomodoro" geen afleiding hebt. Zet daarom je telefoon op stil of (liever nog) op vliegtuigstand en zorg ervoor dat je geen meldingen krijgt van inkomende e-mail of agendaverzoeken.


Wil je echt aan de slag met planmatig werken en een goede balans tussen privé en werk creëren? Dan kan ik je het boek “Grip - Het geheim van slim werken” van Rick Pastoor van harte aanbevelen.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page